Середа, 19.09.2018, 09:49 | Вітаю Вас Гість

Кременчуцький навчально-виховний комплекс

"Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів - ліцей" №30 імені Н.М. Шевченко

Меню сайту
Контантна інформація
Телефон приймальні:
5-33-40
Телефон директора:
5-16-14
Телефон заступника:
5-37-15
E-mail:
kremlit30@gmail.com
Адреса:
м.Кременчук,
пров. О.Кошового, 3


Просмотреть увеличенную карту

 

Вивчаємо Scratch
Права дитини
Національна дитяча гарча лінія
Національна гарча лінія
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар новин
«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Пошук
Друзі сайту


Яндекс.Метрика

Корисні поради

Раціональне харчування школярів-запорука здоров’я

В даний час спостерігається неухильне зростання захворюваності в дитячому віці. Причому у однієї і тієї ж дитини є відразу декілька хронічних захворювань. Це пов'язано з цілим комплексом несприятливих чинників: генетичною схильністю, екологічною обстановкою, соціально неблагополучними умовами і т.д. Але одну з провідних ролей при цьому грає недостатнє, незбалансоване харчування.

Батькам варто ставитись до харчування дитини не менш серйозно, ніж до його навчання. Завдання батьків - не лише нагодувати дитину досхочу, але і нагодувати правильно, виховати правильне відношення до їжі.

Особливо важливо правильно підійти до питання харчування дітей, які вперше підуть в школу. У цей відповідальний період підвищених психологічних, фізичних, розумових, емоційних навантажень, особливо важливо підтримати організм дитини всіма необхідними живильними речовинами.

Білки в раціоні дитини

Це головний будівельний матеріал для організму, що росте. У харчовому раціоні рекомендується поєднувати білки рослинні (каші, хліб) і тваринні (м'ясо, риба, молоко, сир і т. д.) - це гарантує повний набір необхідних амінокислот.

М'ясні продукти краще засвоюються з овочами, тому гарнір краще готувати з овочів. Молочні продукти найсприятливіше поєднуються із злаковими і крупами. Найважливіші джерела білка (по спаданню): - соя, сири, м'ясо, горох, квасоля, риба, яйця, хліб, молоко, картопля.

Вуглеводи в раціоні дитини

Вуглеводи в організмі людини - основне джерело енергії.

Основні джерела вуглеводів (по спаданню): цукор, рис, манна крупа, гречана крупа, хліб пшеничний, хліб житньій, картопля, виноград, яблука, буряк, кавун, морква, капуста білокочанна. Якщо дитина відрізняється від інших дітей повнотою, необхідно понизити калорійність її раціону, за рахунок меншого вживання вуглеводів - борошняних і кондитерських виробів, солодкого. Але у жодному випадку не можна знижувати калорійність за рахунок білків - білки в організмі незамінні.

Про холестерин

Останніми роками багато говорять про шкоду холестерину. Проте це не зовсім так. Холестерин - один з жіроподобних вуглеводнів - речовина необхідна організму, оскільки входить до складу кліток (зокрема до складу клітинних оболонок), бере участь в утворенні гормонів..

При приготуванні страв не слід захоплюватися продуктами, що містять дуже багато холестерину. Вживання цих блюд дитиною повинне бути контрольованим.

Більше всього холестерину міститься в мозку, в жовтку яєць, в печінці і серці. Далі по спаданню: вершкове масло, сири, яловичина, свинина і свиняче сало, птиця, риба, молоко.

Жири

Жири мають високоенергетичну цінність, особливо для дітей з поганим апетитом. Проте якщо повсякденний раціон дитини з нормальною вагою відрізняється різноманітністю, йому можна давати продукти з низьким змістом жирів, оскільки дуже жирна їжа важче перетравлюється і засвоюється.

Готувати їжу рекомендується на очищеній рослинній олії, соняшниковій, оливковій або рапсовій, такій, що містить всі необхідні жири. А в салати вживати нерафіноване масло, багатше ненасиченими жирними кислотами.

Мінеральні речовини в раціоні дитини

Кальцій, фосфор, магній

Це найважливіші мінеральні речовини, що беруть участь у формуванні кісткової тканини, багатьох біохімічних процесах. Продукти, що є найголовнішими джерелами кальцію, - сири, творог, коров'яче молоко, капуста, хліб, картопля. Як джерело фосфору дитина повинна споживати в достатній кількості такі продукти: сир, квасолю, горох, вівсяну крупу, гречану крупу, різні сорти м'яса, хліб, творог, коров'яче молоко, картоплю, білокочанну капусту.

Залізо

З'єднання заліза незамінні в процесі кровотворення. Складний білок, що міститься в еритроцитах, - гемоглобін, містить в собі залізо. Гемоглобін відповідає за транспортування до тканин кисню і видалення з тканин вуглекислого газу. Без гемоглобіну ми не могли б дихати.

Найголовнішими джерелами заліза є наступні продукти (по спаданню): сушені білі гриби, легені, печінка яловича, свіжі білі гриби, персики, диня, яблука, сливи, м'ясо, житній хліб, кольорова капуста, картопля.

Йод

Йод входить до складу тіроксину - гормону щитовидної залози. При недостачі йоду в організмі відбувається зниження функції щитовидної залози, недостатнє вироблення нею тіроксина, що веде до зниження інтенсивності багатьох обмінних процесів. Більше всього йоду міститься в такому чудовому продукті, як морська капуста. На жаль, багато людей недооцінюють цей продукт. Якщо немає можливості щодня включати в раціон морську капусту, то потрібно використовувати йодовану сіль. Важливо також в харчовий раціон включати морську або океанську рибу (у якій на відміну від озерної і річкової риби міститься досить багато йоду), а також інші продукти моря (кальмарів, мідій, крабів і ін.).

Вітаміни

Разом з мінеральними солями величезне значення для життєдіяльності організму мають вітаміни. Необхідна кількість вітамінів невелика, але дефіцит вітамінів приводить до серйозних порушень обміну речовин і до небезпечних захворювань.. Джерелом вітамінів є рослинна їжа - особливо свіжа. Особливу увагу слід звернути на вживання вітамінів А,С,Е.

Вітамін А

Цей вітамін дуже важливий, оскільки благотворно впливає на зір, на зростання організму і на стан шкіри і слизистих покривів людини. Вітамін А в чистому вигляді або у вигляді провітаміну А (каротину) міститься в наступних продуктах (по спаданню): риб'ячий жир, печінка яловича, перець червоний, морква червона, щавель, зелена цибуля, помідори червоні, абрикоси, морква жовта, масло коров'яче, помідори зелені, сметана, сир.

Вітамін С (аскорбінова кислота)

Один з найважливіших вітамінів, необхідний організму у великій кількості. При недостачі цього вітаміну відбувається зниження імунітету, дитина стає слабшою до різних захворювань, у тому числі й інфекційних. Тому в епідемію грипу рекомендується приймати аскорбінову кислоту (краще у поєднанні з вітамінами А і Е) в достатньому (віковому) дозуванні. Більше всього вітаміну С міститься в плодах шипшини, трохи менше його в чорній смородині, ще менше в червоному перці, в апельсинах. Далі по спаданню: капуста кольорова, цибуля зелена, щавель, шпинат, капуста червонокачанна, червоні помідори, лимони, яблука, мандарини, червона смородина, капуста білокочанна, зелений горошок, редька, редиска, персики, морква червона, огірки.

Вітамін В1

Вітамін В1 бере участь в регуляції обміну вуглеводів.

Вітамін В2

Вітамін В2 дуже важливий в період зростання людини, тобто особливо він потрібний дитині. Більше всього цього вітаміну міститься в сухих пивних дріжджах - 4 міліграми на 100 г продукту. Далі по спаданню: куряче яйце, сир, творог, хліб бородінський, гречана крупа, молоко коров'яче, вівсяна крупа, хліб житній, м'ясо і риба, капуста.

Вітамін РР

Вітамін РР безпосередньо впливає в організмі на процеси окислення. Якщо дитина відчуває нестачу цього вітаміну, то стає слабкою, млявою, швидко стомлюється, легко збуджується. Дуже багато цього вітаміну в пивних сухих дріжджах - 40 міліграм на 100 г продукту. Далі по спаданню: крупа гречана, хліб пшеничний, м'ясо і риба, квасоля, крупа вівсяна, картопля, хліб житній, капуста, куряче яйце, коров'яче молоко.

Вітамін D

Багато батьків знають про важливість вітаміну D для розвитку кісткової системи немовляти. Але вітамін D, природно, необхідний не тільки дитині перших років життя, оскільки бере безпосередню участь в обміні кальцію і фосфору в організмі.

Вітамін В12

Важливе значення для людського організму, особливо для того, що розвивається, має вітамін В12. Якщо цього вітаміну поступає в організм недостатньо, або якщо виникли складнощі з його засвоюваністю, може розвинутися важка анемія. Продукти, що є основними джерелами вітаміну В12 (по спаданню): печінка яловича, нирки яловичі, серце, краби, жовток яйця, телятина, сир, курчата, молоко.

Вітамін В6

Вітамін В6 бере активну участь в обміні ряду амінокислот, тобто безпосередньо впливає на обмін білків. Тому цей вітамін дуже важливий для дитячого організму, що росте. Джерелами цього вітаміну є: дріжджі, печінка, яєчний жовток, боби, м'ясо, молочні продукти. Оскільки вітамін В6 в більшій мірі синтезується мікрофлорою кишечника, дуже важливий стан, в якому ця мікрофлора знаходиться. При різних запальних захворюваннях, при застосуванні антибіотиків, сульфаніламідних препаратів, відбувається придушення зростання власної мікрофлори. Тому ці стани вимагають призначення препаратів, поновлюючих зростання мікрофлори, а також прийому вітаміну В6 з продуктами харчування або у вигляді комплексного вітамінного препарату.

Зайцева Надія Євгеніївна, к.м.н., лікар вищої категорії,

завідувач Київським дитячим міським гастроентерологічним центром